Beghrir to śniadaniowe placki drożdżowe, które pochodzą z Maroko. Wyglądają na talerzu jak zrobione z koronki. Ciasto zawiera kaszę manną, więc podczas rośnięcia kasza utrzymuje tę misterną strukturę. Dzięki tym malutkim dziurkom placki cudownie przesiąkają sosem miodowo-maślanym z którym się je podaje.Ciasto na placki jest dość luźne. Na środek suchej rozgrzanej patelni trzeba wlać około 1/4 szklanki masy, pozwolić się jej rozlać i smażyć na średnim ogniu około 3 minut. W trakcie smażenia na placku zaczną pojawiać się małe „kratery”. Masa zacznie się ścinać i przestanie błyszczeć. To sygnał, że placek należy zdjąć z patelni. Placków nie przewracamy. Dlaczego? Wtedy błyskawicznie by się ścięły i wyschły. A tak mamy placek, który jest delikatnie wilgotny (ale bezpieczny, bo ścięty). Warto zatem ubroić się w dwie patelnie. Próbowaliśmy smażyć po kilka placków na raz. Niestety, masa jest rzadka i mocno się rozlewa. Placki wylewane tuż przy brzegu patelni nie mają ładnych okrągłych kształtów. Sprawdzałam też co się stanie, kiedy zagęścimy masę – możemy smażyć po kilka placków na raz, ale nie rosną tak ładnie, nie mają koronkowej struktury i smakują bardziej jak nasze racuszki. Jeśli więc chcemy spróbować tych prawdziwych marokańskich beghrir trzymajmy się przepisu.
Beghrir - marokańskie placuszki
Składniki
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 2/3 szklanki ciepłego mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka kaszy manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- sos:
- 6 łyżek miodu
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki wody pomarańczowej
Wskazówki
- Krok 1 Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłym mlekiem. Odstawiamy na 5 minut.
- Krok 2 Do drożdży dodajemy pozostałe składniki – mąkę, kaszę, proszek do pieczenia, jajka. Mieszamy łyżką do powstania jednolitej masy.
- Krok 3 Miseczkę z masą przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
- Krok 4 Patelnię rozgrzewamy. Na sam środek wylewamy około 1/4 szklanki masy. Smażymy na średnim ogniu, aż wierzch przestanie być błyszczący, a spód się zarumieni – około 3 minut. Przekładamy na talerz.
- Krok 5 W czasie, gdy smażymy naleśniki przygotowujemy sos. Do rondelka wrzucamy masło, miód. Podgrzewamy mieszając, aż masło i miód się połączą. Dodajemy wodę pomarańczową.
- Krok 6 Gotowe placki serwujemy z miodowo-maślanym sosem.